АДАПТИВНІ ТА ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК ПОЄДНАННЯ½ ВЕЛИКА БІЛА × ½ ЛАНДРАС: АКЦЕНТ НА ВІДБІР ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ТВАРИН ЗА ІНДЕКСОМ Kh 2 - Khalak, Viktor; Gutyi, Bohdan; Bordun, Oleksandr; Usenko, Svitlana; Fesenko, Oksana; Shaferivskyi, Bohdan (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
В статті наведено результати досліджень адаптивно-продуктивних якостей свиноматок поєднання ½ велика біла × ½ ландрас, а також даних розрахунку економічної ефективність їх використання в умовах промислового комплексу. Дослідження проведено в СТОВ «Дружба-Казначеївка» Дніпропетровської області, а також в лабораторії тваринництва ДУ Інститут зернових культур НААН. Роботу виконано згідно ПНД НААН №31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття». (Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві). Установлено, що у свиноматок поєднання ½ велика біла × ½ ландрас тривалість життя становить 38,3 міс, тривалість племінного використання – 28,3 міс, багатоплідність – 10,5 гол, маса гнізда на час відлучення у віці 28 діб – 74,1 кг; індекс адаптивно-продуктивних якостей коливається у межах від 21,32 до 119,57 балів. Достовірну різницю між тваринами різної диференціації за індексом адаптивно-продуктивних якостей Кh 2 установлено за тривалістю життя (18,6-28,1 міс), тривалістю племінного використання (17,5 – 26,5 міс), кількістю одержаних опоросів (2,9 – 4,7), живих поросят (33,7 – 53,6 гол), багатоплідністю (0,4 – 0,7 гол), масою гнізда на час відлучення у віці 28 діб (4,6 – 7,1 кг), СІВЯС (4,01 – 6,85 бала). Максимальний показник збереженості поросят до відлучення у віці28 діб (94,1 %) виявлено у свиноматок ІІІ піддослідної групи. Кількість достовірних коефіцієнтів парної кореляції між індексом адаптивно-продуктивних якостей Кh 2 , тривалість життя, тривалість племінного використання та відтворювальними якостями свиноматок поєднання ½ велика біла × ½ ландрас дорівнює 50,0 %. Максимальну прибавку додаткової продукції одержано від свиноматок І піддослідної групи (Kh 2 =70,19-119,57 бала). Вона становить +4,65 %, а її вартість дорівнює +240,12 грн. / гол / опорос. Критерієм відбору свиноматок з високими адаптивними і продуктивними якостями є тварини у яких індекс Кh 2 становить 70,19 і більше балів.