ВАЖЛИВІ АСПЕКТИ РОБОТИ КІНОЛОГА НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ ПІД ЧАС КОНВОЮВАННЯ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ - Sabodash, Anatoliy; Kosenko, Svitlana; Nikolenko, Ihor; Petrov, Ihor (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
В умовах сучасних збройних конфліктів важливу роль у забезпеченні правопорядку відіграють спеціалізовані підрозділи, зокрема кінологічні служби Національної гвардії України. Використання службових собак під час конвоювання значно підвищує рівень безпеки, знижує ризики втеч, нападів та незаконного обігу заборонених предметів серед військовополонених. Однак ефективність залучення кінологів в якості помічників начальника варти обмежується низкою факторів, які потребують ґрунтовного аналізу та вдосконалення. Конвоювання військовополонених є складним процесом, що вимагає максимальної концентрації особового складу. Кінолог зі службовим собакою, який входить до складу варти під час конвоювання військовополонених, діє відповідно до наказів начальника варти з конвоювання. Залучення кінологів Національної гвардії України до процесу конвоювання військовополонених є необхідним заходом для підвищення рівня охорони та безпеки. Проте для ефективної реалізації цієї ініціативи необхідно розв’язати низку організаційних, кадрових та нормативних проблем. Кінолог Національної гвардії України під час конвоювання військовополонених виконує комплексну функцію: забезпечує охорону, запобігає втечам і супротиву, контролює ситуацію, проводить пошук заборонених предметів та чинить психологічний вплив. Його діяльність суттєво підвищує рівень безпеки під час виконання подібних завдань, роблячи процес конвоювання більш контрольованим і ефективним. Розвиток кінологічної служби Національної гвардії України сприятиме посиленню контролю за військовополоненими, мінімізації ризиків втеч і нападів, а також підвищенню загальної ефективності конвоювання.