СОРБЦІЯ КИСНЮ В КОМБІКОРМАХ ПРИ ЙОГО ЗБЕРІГАННІ - Dudarev, Igor; Uminskyi, Serhii; Moskalyuk, Inna; Zhitkov, Serhiy (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
Одним з першочергових векторів розвитку підприємств комбікормової галузі є розв’язання нагальних завдань з удосконалення технологій та методик, спрямованих на оптимізацію використання сировини, покращення її якості, підвищення врожайності та розширення асортименту готової продукції, придатної до тривалого зберігання. Якість комбікорму в процесі зберігання значною мірою залежить від фізичних властивостей, хімічного складу, характеристик компонентів, рівномірності їх розподілу в суміші, наявності антиоксидантів, технології виробництва та умов зберігання. Водночас, комплексний вплив цих факторів на тривалість зберігання досі недостатньо вивчений і систематизований. Важливо встановити оптимальний термін зберігання, оскільки економічні збитки кормових компонентів при перевищенні цього терміну є невиправданими. З огляду на це, набуває актуальності вивчення взаємопов’язаних процесів змішування та зберігання, що дозволить визначити закономірності змін якості комбікормів при мінімальних витратах. У рамках цього дослідження необхідно оцінити вплив однорідності суміші на ефективність зберігання сипучих кормів, що має важливе науково-технічне значення. Існує нагальна потреба у розробці ряду наукових підходів, серед яких: - встановлення закономірностей змін якісних характеристик кормових сумішей в залежності від хімічних сполук та фізичних властивостей; - визначення показника для оцінки однорідності розподілу кормових компонентів у суміші; - дослідження формування однорідних сумішей у взаємозв’язку з фізичними властивостями компонентів, їх складом, тривалістю змішування та параметрами технологічного процесу безперервного змішування; - розробка методології визначення втрат кормових компонентів під час зберігання; - обґрунтування та вибір комплексного критерію оцінки ефективності зберігання комбікормів, враховуючи сукупну вартість компенсації втрат. У статті запропоновано узагальнену модель, яка ефективно описує процес сорбції кисню як функцію двох змінних.