УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ ДЛЯ ПЕРЕПЕЛІВ ВІКОМ 6 ТИЖНІВ І СТАРШІ - Різничук, Ігор; Шевченко, Оксана; Кишлали, Олена; Гурко, Євгенія; Паращук, Богдан (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
Трав’яне борошно: штучно висушений та розмелений на частини до 3 мм корм із трав’яних рослин. Штучно висушений зелений корм заготовляють із молодих рослин бобових, злаків, а також бобово-злакових травосумішок та використовують для згодовування тваринам у чистому вигляді або у складі кормових сумішей. Сучасна технологія приготування трав’яного борошна включає в себе послідовність виконання наступних процесів: скошування трав, пров’ялювання до 35-40 % вологості, підбір валків з одночасним подрібненням зеленої маси на частки розміром 10-30 мм, транспортування, подача по транспортеру в барабан сушарки, висушування потоком гарячого повітря, подрібнення висушеної маси, охолодження, зберігання насипом або в гранулах, тарування. У годівлі перепілок трав’яне борошно використовується як протеїновий корм, а також джерело надходження барвникових речовин, які впливають на інтенсивність забарвлення жовтка, надають жовтого забарвлення тушці, яка користується популярністю в споживача. До складу комбікормів для перепілок, починаючи з 5-тижневого віку, можна додавати трав’яне борошно із злакових трав, конюшини, люцерни, в кількості до 10 % за масою сухої речовини. За результатами аналізу технологічного процесу виробництва комбікормів для дорослих перепелів проведено його удосконалення шляхом включення до складу кормової суміші трав’яного борошна, в кількості 5 % за масою або 50 кг на 1 тонну виготовленого корму. Компоненти в складі кормової суміші розподілені в такому співвідношенні: дерть пшенична – 28 %, дерть ячмінна (без плівок) – 10, дерть кукурудзяна – 20, макуха соєва високопротеїнова - 25, трав’яне борошно – 5, білково-вітамінна добавка для дорослих перепелів – 5 , борошно вапнякове – 5 і соняшникова олія 2 %. За поживністю та фізичною формою рекомендована кормова суміш відповідає віковій групі та природі даного виду тварин, характеризується високою конверсією в яєчну продуктивність перепілок. З метою підвищення поживності, забезпечення інтенсивного, рівномірного забарвлення жовтка яєць, запропоновано використовувати в складі комбікормів для перепелів трав’яне борошно, що відповідає вимогам державного стандарту на корми трав’яні штучно висушені.