SPIRULINA PLATENSIS ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ІМУННОЇ ВІДПОВІДІ ТА СТІЙКОСТІ ДО ЗАХВОРЮВАНЬ У СЛУЖБОВИХ СОБАК - Бондаренко, Леся; Балацький, Юрій; Федорченко, Максим; Малина, Василь; Гришко, Віталій; Бартків, Лариса; Гут, Тарас (Аграрний вісник Причорномор’я, 2025)
У статті досліджено вплив Spirulina platensis на ключові аспекти імунної системи та рівень захворюваності службових собак, що зазнають хронічного стресу. Метою роботи була комплексна оцінка потенціалу цієї мікроводорості як природного імуномодулятора для оптимізації імунної відповіді та підвищення резистентності до захворювань у тварин, чия службова діяльність пов’язана з високими фізичними та психологічними навантаженнями. Дослідження проведено на 20 службових собаках породи німецька вівчарка (віком 3-5 років), які регулярно піддавалися стресовим впливам. Тварини були розподілені на дві групи: контрольну та дослідну. Протягом експерименту здійснювався моніторинг показників гуморального (IgA, IgM, IgG), клітинного (кількість Т-, В-, О-лімфоцитів, ФАН) імунітету та неспецифічної резистентності (лізоцимна активність сироватки крові). Окремо вівся облік частоти та тривалості гострих респіраторних захворювань і шлунково-кишкових порушень. Результати дослідження продемонстрували підвищення в дослідній групі IgA (на 34,4%), IgM (на 26,47%) та IgG (на 25,55%) порівняно з контрольною групою. Аналіз субпопуляцій лімфоцитів виявив достовірне збільшення абсолютної кількості Т-, В- та О-лімфоцитів (на 25%, 25% та 25,58% відповідно). ФАН була вищою у дослідній групі на 37,1%, а лізоцимна активність сироватки крові збільшилася на 44,0%. Клінічно це супроводжувалося зниженням частоти (на 66,7% для ГРЗ та на 80% для ШКП) та середньої тривалості (на 51,2% для ГРЗ та на 61,5% для ШКП) захворювань у дослідній групі. Отримані результати свідчать про виражений позитивний вплив Spirulina platensis на різні складові імунної системи службових собак, які зазнають хронічного стресу. Це обґрунтовує перспективність застосування Spirulina platensis як ефективної та безпечної функціональної кормової добавки для підтримки здоров’я та підвищення стійкості до захворювань у службових собак, що є важливим аспектом їхньої професійної діяльності.