ЧЕРВОНОВУХА ЧЕРЕПАХА – ДОМАШНІЙ УЛЮБЛЕНЕЦЬ ЧИ ЖДЕРЕЛО ЗАХВОРЮВАНЬ? - Bondarenko, I.; Koreneva, Zh.; Volevsky, L.; Kostko, P. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
У статті розкрите питання особливостей утримання Trachemys scripta elegans (Reptilia, Testudines). Вивчені морфометричні особливості промірів панцира самців та самок, проаналізовані основні морфологічні відмінності мозайки щитків панцира червоновухої черепахи м. Одеси. З’ясовано, що морфо-атомічні особливості та відсоток досліджених рептилій які мали зовнішні морфологічні ознаки поширених захворювань, свідчать про гарну пристосованість Trachemys scripta elegans (Reptilia, Testudines) до екологічних умов м. Одеса. Морфометричні особливості Trachemys scripta elegans м. Одеса, відповідні до загальних видових даних, а наявність панцира з асиметричною мозаїкою щитків - є малопоширеним явищем.