МІСЦЕ ПРЕБІОТИКІВ У АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ - Неледва, Я.; Кушнір, В. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
Антибіотикотерапія є фундаментальним компонентом ветеринарної медицини, необхідним для лікування бактеріальних інфекцій різних видів тварин. Однак застосування антибіотиків часто призводить до ненавмисних порушень шлунково-кишкової мікробіоти, що призводить до дисбактеріозу та пов’язаних із ним проблем зі здоров’ям. Пребіотики, які є неперетравлюваними харчовими волокнами, які вибірково стимулюють ріст корисних кишкових бактерій, стали цінним допоміжним засобом у боротьбі з цими побічними ефектами. У цій статті досліджується роль пребіотиків у підтримці здоров’я кишечника під час антибіотикотерапії у ветеринарії. У ньому обговорюються механізми, за допомогою яких пребіотики сприяють відновленню корисних мікробних популяцій, переваги, які спостерігаються у худобі та тваринах-компаньйонах, а також потенціал синбіотиків - комбінації пребіотиків і пробіотиків - для покращення терапевтичних результатів. Інтеграція пребіотиків у схеми лікування антибіотиками пропонує багатообіцяючу стратегію пом’якшення негативного впливу антибіотиків, підтримки імунної функції та підвищення загальної ефективності лікування. Майбутні дослідження мають бути зосереджені на оптимізації використання пребіотиків, включаючи визначення видово-специфічних ефектів, відповідних доз і часу введення для максимізації переваг у різних ветеринарних контекстах.