СУЧАСНІ МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ У КОТІВ - Дубін, Р.; Скиданов, А.; Сафронова, Д.; Івлева, О. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
У статті розглянуто процедуру проведення діагностики метаболічного синдрому у котів. З метою проведення адекватної терапії у кожного пацієнта визначали індекс маси тіла, виконували УЗД та ехокардіографію, дослідження очного дна, гематологічних та біохімічних показників, рівня інсуліну та фруктозаміну та вміст мікроальбуміну в сечі. На первинному прийомі виявлено у 100 % випадків збільшення маси тіла або ожиріння та дис- метаболічна нефропатія; наявність патології гепатобіліарної системи та підвищення концентрації тригліцеридів у 95,6 %; високий рівень глюкози у крові, розвиток гіфеми у 4%; збільшення вмісту холестеролу у 548% пацієнтів. Критеріями для уточнення цукрового діабету служили рівень фруктозаміну понад 365 мкмоль/л. Метою лікувальних заходів, що проводяться, було зниження маси тіла, контроль швидкості метаболічних процесів і артеріального тиску. Для впливу на патогенетичні ланки патологічного процесу використовували комплексну, немедикаментозну та медикаментозну терапію. З немедикаментозних засобів інтегрували дієтотерапію (Prescription Diet™ W/D Feline компанії Hills та Diabetic Feline компанії Royal Canin) та дозовані фізичні навантаження. Як гіпоглікемічний засіб застосовували глюкобай, діючим початком якого є акарбозу, в дозі 12,5 мг/кішку 2 рази на день під час прийому корму; як антигіпертензивна терапія – комбінацію інгібітору ангіотензинперетворюючого ферменту (раміприл 0,125 мг/кг 1 раз на добу) та амлодипіну в дозі 0,625 мг/кішку 1 раз на день. При подальшому спостереженні протягом трьох місяців відмічено зменшення глюкози, холестеролу, тригліцеридів фруктозаміну у крові; зниження маси тіла у котів склало в середньому 1,2% на тиждень, які отримують корм Prescription Diet™ W/D Feline компанії Hills, і 1,15% у котів, які отримують Diabetic Feline компанії Royal Canin.