КОМПЛЕКСНА ПАТОЛОГІЯ ПЕЧІНКИ, НИРОК, ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ У ДОМАШНІХ КОТІВ - Дубін, Р.; Ананченко, В.; Акімова, А.; Івлева, О. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
Дослідження поліорганних патологій у домашніх кішок виявило поширення та частоту захворювань паренхіматозних органів, таких як печінка, нирки та підшлункова залоза. Результати показали, що захворювання печінки зустрічаються у 18,3% кішок, нирок – у 16,3%, а підшлункової залози – у 11,5%. Поліорганні патології виявлені у 28,7% досліджених тварин, зокрема, гепатонефрит виявлено у 16,7%, гепатопанкреатит – у 9%, а гепатопанкреонефрит – у 3% випадків. Серед нозологічних форм частіше діагностували гепатонефрит, хронічний гломерулонефрит, хронічний гепатит, жирову дистрофію печінки, та лише один випадок цирозу печінки. Для діагностики використовувалися клінічні, біохімічні та ультразвукові методи, що дозволило визначити патогенез захворювань, зважаючи на анатомічний та функціональний взаємозв’язок органів. Дослідження охоплювало 234 тварини різного віку та статі, що дозволило зробити значущі висновки щодо поширеності та характеру поліорганних патологій у кішок.