ПАТОЛОГОАНАТОМІЧНІ ЗМІНИ ЗА ЕУСТРОГІЛІДОЗУ КОРОПА ЗВИЧАЙНОГО (Cyprinus carpio) В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Панікар, В. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
Проведено патологоанатомічне дослідження коропа звичайного (Cyprinus carpio зараженого личинками нематоди Eustrongylides. Спостергали загальне виснаження риби та велику кількість слизу в їх лусці, збільшення об’єму черевної порожнини. Виявлено личинки не інкапсульовані, вільно розташовані на поверхні органів: печінки, нирок, стінки травної трубки. Встановлено що більшість личинок закручені у напівкільце, оточені слизоподібною сіро-жовтого кольору масою; при вилучені личинок в місці їх локалізації – некротизація з порушенням цілісності капсули та підкапсулярної зони органу, гіперемія та крововиливи. У 30 % коропів встановлено ознаки гнійного, фібринозно-гнійного перитоніту. До загальних патологічних змін віднесено порушення обміну речовин із зміною кольору та консистенції паренхіматозних органів. За перфорації стінки кишечнику збудником, зареєстровано набряк, гіпереміє та крововиливи навколо ділянки з механічним пошкодженням. Виявлено в просвіті шлунку і кишечнику личинки у скрученому стані, оточені напівпрозорою оболонкою, вкритою зверху шаром слизу, слизова оболонка – в стані гострого катарального запалення. На серозній оболонці черевної стінки, брижі, в товщі м’язів як міжреберних так і черевної стінки в містах локалізації збудника зареєстровано набряк та крововиливи тканин. Встановлено, що за інкапсуляції личинки нематоди Eustrongylides вище перераховані патологічні зміни були слабко виражені, капсула щільна на дотик, тонка білого або світлого жовто-рожевого забарвлення. Личинки довжиною 35–55 мм, шириною 0,4–0,7 мм, ниткоподібної форми з загостреними кінцями, червоного забарвлення. Встановлено, що аліментарний шлях надходження в організм з подальшою міграцією личинки нематоди Eustrongylides еxcisus через стінку травної трубки в черевну порожнину обумовлює особливості патологічних процесів в органах і тканинах за еустронгілідозу коропа звичайного (Cyprinus carpio).