ВИПАДОК БРУЦЕЛЬОЗУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В РЕГІОНІ КАСАБЛАНКА-СЕТТАТ, МАРОККО - Іванченко, І.; Северин, Р.; Гарагуля, Г.; Гонтарь, А.; Юнесс, Хамдауі; Панікар, І. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2024)
Метою роботи було проаналізувати випадок бруцельозу великої рогатої худоби в одному з господарств в регіоні Касабланка-Сеттат (Марокко), виявити недоліки в системі профілактики, що призвели до спалаху захворювання, запропонувати заходи з поліпшення системи контролю та недопущення повторних спалахів бруцельозу. Клінічні прояви хвороби включали аборти та народження мертвих телят у 19,0 % тільних корів. Серологічні дослідження показали загальну серопозитивність гурту на рівні 40,7 %. Усе поголів’я ферми було ліквідоване.