ТРОМБОЦИТАРНИЙ ГЕМОСТАЗ КОРІВ У ПЕРІОД ТІЛЬНОСТИ - Камбур, М.; Замазій, А.; Касич, В.; Нечипоренко, О. (Аграрний вісник Причорномор’я, 2022)
Тромбоцитарний гемостаз корів під час тільності набуває значних змін. Вони свідчать, що впродовж періоду виношування плоду стан судинно-тромбоцитарного гемостазу тварини набуває відповідних закономірностей у динаміці та активності окремих компонентів по мірі підвищення строку тільності тварин. Кількість тромбоцитів в крові корів від першого триместру тільності, до кінця третього триместру знижується відповідно в 1,17 (р<0,05), 1,28 (р<0,05) та в 1,33 рази (р<0,01), а за весь період тільності в 1,27 рази (р<0,01) У тільних корів в кінці першого триместру тільності протромбіновий час, виявся в 1,21 рази (р<0,05), коротше, в кінці другого триместру тільності у корів протромбіновий час виявився в 1,37 рази, а в кінці третього триместру тільності протромбіновий час гемостазу у корів знизився в 1,52 рази (р<0,001) у порівняні з даним показником корів контрольної групи. У тільних корів протромбіновий час гемостазу скорочувався від першого триместру тільності до кінця третього в 1,27 рази (р<0,01) і в середньому становив 32,11±2,19 сек. У нетільних корів впродовж всього періоду досліджень даний показник коливався в межах від 43,20±0,16сек до 43,52±0,70 сек, тобто практично не змінювався. В середньому, за весь період тільності у корів протромбіновий час виявився в 1,34 рази менше, ніж у не тільних корів (р<0,01). Подібна ж динаміка змін нами виявлена і за протромбіновим індексом гемостазу корів. У корів від першого триместру до кінця третього триместру тільності протромбіновий індекс послідовно знизився в 1,14 рази (р<0,05). Міжнародне нормалізоване відношення впродовж тільності у корів знизилось в 1,16 рази (р<0,05). Значні зміни нами виявлені за вмістом фібриногену в крові корів. У тільних тварин вміст фібриногену в крові поступово підвищився і в кінці третього триместру тільності був в 1,31 рази більше (р<0,01). В середньому, за весь період досліджень вміст фібриногену, був в крові тільних корів в 1,12 рази більше (р<0,05) ніж у нетільних тварин. Зміна динаміки показників протромбінового та тромбінового часу гемостазу, вмісту фібриногену у крові корів за весь період тільності впливає на властивості крові. До кінця другого та третього триместру тільності в’язкість крові корів підвищилась в 1,15 (р<0,05) – 1,34 рази (р<0,01). Швидкість згортання крові тільних корів впродовж періоду виношування плоду також підвищувалась.